Trainworld: de geschiedenis van de Belgische Spoorwegen

In onze hoofdstad is er sinds begin september 2015 een volledig nieuw museum. In het voormalige station van Schaarbeek opende het museum Trainworld de deuren begin september. Het museum, dat onder het bewind van NMBS valt, is een spoorwegmuseum waar de bezoekers een topcollectie van oude locomotieven en treinstellen kunnen bezichtigen en uitgebreid kennis kunnen maken met de Belgische Spoorwegen en het spoor in het algemeen. Het museum werd begin september geopend naar aanleiding van het negentig jarig bestaan van NMBS.

Treinstellen en locomotieven

In het museum, dat gevestigd is in het voormalige stationsgebouw van Schaarbeek, worden er heel wat locomotieven en treinstellen tentoongesteld. Al langer dan vandaag kent ons land een echte bewondering voor zowel locomotieven als voor treinstellen. Dit zal waarschijnlijk wel iets te maken hebben met het feit dat onze allereerste koning vanuit Engeland het concept meebracht voor het grootste transportmiddel op het land. In 1835 kwam de allereerste spoorlijn van ons land er tussen Mechelen en Brussel. ongeveer honderd jaar later had ons land al maar liefst 16.000 locomotieven geproduceerd waarvan er slechts 5.000 bestemd waren voor ons land, de andere 11.000 werden uitgevoerd naar andere landen zoals China, Egypte, Chili, Brazilië, …

Heel wat unieke exemplaren in een prachtig kader

In het museum kom je als bezoeker heel wat unieke exemplaren tegen. Er staan maar liefst 22 topstukken waaronder één van de oudste en tevens best bewaard gebleven locomotieven ter wereld: Le Pays de Waes die dateert uit 1844. Maar naast de vele prachtige locomotieven en treinstellen is ook de locatie van het museum uitstekend gekozen. De prachtige gerestaureerde stationshal van Schaarbeek zorgt meteen voor de juiste sfeer. Ook de loketten en de kostuums en authentieke kassasystemen zorgen voor een leuke ervaring.

pays de waes

Heel wat treinstellen zijn vrij toegankelijk, andere dan weer niet. Op die manier is het voor bezoekers nog leuker om het museum te bezoeken, omdat je zelf dingen kunt doen. Ook de muziek, de interactieve opstellingen en de prachtige projecties maken van dit museum een pareltje. Zo kun je als bezoeker kennismaken met de evolutie van de spoorstaven terwijl je over een glazen vloer loopt waaronder een spoor van maar liefst dertig meter ligt en elementen bevat uit 1838.

Een ticket voor Trainworld kost voor volwassenen €10, gezinnen betalen €25.

Het museum is gesloten op maandag. 

Hey, ik ben Nicolas en al van kinds af aan heb ik de reismicrobe te pakken. Hier lees je al mijn reisverslagen!

Laat een reactie na

*

captcha *